Kamenické srdce, ktoré pomáha 

V srdci našej obce, pri kostole, stojí od dnes srdce, ktoré pomáha.

Nápad vyhotoviť zbernú nádobu na vrchnáky z PET fliaš skrsol našim dobrovoľným hasičom ešte v lete minulého roka. Rozhodnutie vtedy podporili aj podnety od občanov a tak sa k realizácii na vlastné náklady hasičov pristúpilo v tomto roku. Srdce spolu vyrobili hasiči a Jozef Prevužňák (Pre-Kov) počas jedného týždňa.

Srdce je vysoké cca 125 cm, v najširšej časti má 115 cm a šírku 30 cm a od dnešného rána stojí pri autobusovej zastávke pri kostole. Je doplnené LED osvetlením, aby tak aj vo tme upozorňovalo na jeho cieľ pomáhať. Malé kruhové otvory na vhadzovanie vrchnáčikov sa nachádzajú v hornej časti, kde ich dopĺňa text s inštrukciami. Veľkosť otvorov je limitovaná, aby sa dovnútra nedostali predmety, ktoré tam nepatria. Pokiaľ budete mať vrchnáky, ktoré sú väčšie, odovzdajte ich prosím na zberný dvor Hliník. Rovnako môžete na zberný dvor odovzdať aj vrchnáky, ktoré ste doteraz zbierali a máte ich väčšie množstvo.

Zber vrchnákov z plastových fliaš je už všeobecne známy. Vrchnáky sú vyrobené z kvalitnejšieho tvrdého plastu, ktorý je výborným materiálom na recykláciu a preto sa vykupujú. 1 vrchnák má približne 2,5 gramu, za 1 kilogram vrchnákov dostaneme asi 22 centov, za 1 tonu vrchnákov získame cca 220 eur. Odkladaním vrchnáčikov z fliaš a nádob tak môžete pomôcť k liečbe chorým.

Zároveň Vás prosíme o námet, pre koho sa vrchnáky budú v Kamenici zbierať.

Ďakujeme za každý vrchnáčik!

 

INŠTRUKCIE K ZBERU:

Prosíme vhadzovať len čisté vrchnáky:

Ak je vo vnútri vrchnáka napísané v trojuholníku číslo 2,4 alebo 5 (HDPE, LDPE, PP). Ak je v trojuholníku číslo 1 alebo 6, vrchnáky nie sú vhodné na zber.

Vhodné vrchnáky sú napríklad:

Od minerálnej vody, sladených nápojov, nápoje z tetrapakov, mlieka, džúsov, acidka, z káv v skle Jacobs, Nescafé atď... (poprosíme vybrať papier z vrchnáka, inak je vrchnáčik nepoužiteľný), púzdro z kinder vajíčka, vrchnák zo sprejovej šľahačky, vrchnák z kečupu, vrchnák zo suda - pivo, kofola, vinea, plastový vrchnák zo sklenej horčice, ale bez tesniacej gumičky (treba ju vybrať inak je vrchnáčik nepoužiteľný).

Drogéria napr.: šampóny, spreje, oleje, aviváže, z pracích gélov.

Aké vrchnáčiky NEZBIERAŤ:

NIE: s označením PET, PS a iné, obaly od šumivých tabliet, vitamínov, dózičky, jupíkov s gumovou membránou a podobne!

 

 

Matúš Hovanec